Stage in Ecuador

Door stijnos1991 op maandag 20 januari 2014 11:10 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 6.289

Inleiding
In februari ga ik voor 5 maanden naar Ecuador om daar stage te lopen voor de opleiding Bedrijfskundige Informatica (of Business IT & Management :+ ). Een blog hou ik op mijn eigen website bij voor familie en vrienden, maar wellicht kan ik op Tweakblogs wat meer ingaan op de technische aspecten van mijn stage. Vooralsnog even een copy paste vanaf mijn eigen blog:

Het begin
Een buitenlandse stage heb ik altijd al willen doen. Een voorkeur voor een land had ik niet, maar het idee en alle verhalen van anderen hebben me altijd aangetrokken. Op school werd een presentatie gegeven met meer informatie en praktische zaken. Al snel werd duidelijk dat het makkelijk is om zelf een ingang te hebben. Een vriend of kennis in het buitenland waardoor je ergens binnen kan komen. Ik had zelf geen idee waar ik moest beginnen met zoeken. Ja je kent wel iemand, via via via, maar om die nou aan te schrijven is ook raar. Toevallig kwamen mijn oom en tante ‘s avonds op visite na die presentatie op school. Enthousiast vertelden zij dat ze 6 weken naar Ecuador gaan in de zomervakantie. Mijn oom heeft daar familie, en die wilden ze altijd al eens opzoeken. Op die avond ontstond het idee om naar Ecuador te gaan. Mijn tante zei: “een beetje familie, is daar familie”. En ja, na een paar mails werd er enthousiast gereageerd uit Ecuador, ik was meer dan welkom.

De opdracht
Verblijf was snel geregeld bij de familie, maar een stageopdracht vinden bleek wel lastig te zijn. Om het zoeken makkelijk te maken heb ik contact opgenomen met een bemiddelingsbureau (On-Stage Latin America) en heb ik hun gevraagd een opdracht voor mij te zoeken. Al snel hadden ze iets voor me. Na wat mailen en wachten had ik uiteindelijk een opdrachtformulering waarmee ik naar school kon voor goedkeuring. School was ook enthousiast en keurde de opdracht goed. Ik kom te werken bij een klein ICT bedrijf genaamd Gtec (www.gtec.com.ec) waar 6 fulltimers werken. Gtec maakt websites, mobiele apps en informatiesystemen voor bedrijven. Het is de bedoeling dat ik overal in het bedrijf mee loop en aan zoveel mogelijk projecten werk.

Volgende: Plagiaat Tweakers.net intro 09-'16 Plagiaat Tweakers.net intro

Reacties


Door Tweakers user Gertjuhjan, maandag 20 januari 2014 14:32

Misschien een rare vraag, maar wat heeft Gtec in ecuador, wat andere bedrijven hier niet hebben?
ik snap het doel van een buitenlandstage en dat dat niet alleen om de opdracht gaat, maar zelf zou ik ook iets willen doen wat in Nederland niet kan/is.
Mijn zus is bijvoorbeeld als verpleegster naar Oeganda gegaan. Dat is ook verpleegkunde, maar een totaal andere verpleegkunde als in Nederland.

Op het gebied van App en ICT ontwikkeling zie ik op het eerste oog geen verschillen met Nederland.

Natuurlijk op het gebied van arbeidersmentaliteit en cultuur zullen er grote verschillen zijn, maar ik zit ook als softwareontwikkelaar bij een bedrijf, maar of het nu in Nederland staat of in ecuador, ik kan me niet voorstellen dat daar echte grote verschillen zijn.

Door Tweakers user stijnos1991, maandag 20 januari 2014 16:10

Ik denk ook dat we in Nederland verder zijn dan in Ecuador met de ontwikkelingen. Het was best een opgave om een bedrijf te vinden daar. Ik heb zelf een aantal bedrijven aangeschreven, maar daar kwam ik niet verder mee. Toen ik deze plek kreeg aangeboden heb ik die dan ook met plezier aangenomen! Alle informatie die ik heb gekregen was positief: jong, dynamisch, nog vol in ontwikkeling, breed portfolio aan diensten.
In Nederland zal er op technisch vlak vast een uitdagendere opdracht zijn, maar zoals je zelf zegt een buitenlandse stage biedt je ook veel extra's. Nieuwe cultuur, nieuw land, nieuwe taal en hopelijk veel andere ervaring.

Door Tweakers user Verwi159, dinsdag 21 januari 2014 10:08

Wat gaaf dat je naar Ecuador kan om daar stage te lopen. Op het eerste gezicht is een softwareontwikkelaar in elk land hetzelfde. Ik ben benieuwd of je (grote) verschillen gaat meemaken qua het werk zelf. Beschikbare software en hardware. Kwaliteit van ontwikkelen e.d.

De rest er omheen is natuurlijk totaal anders door cultuur e.d. Ben zeer benieuwd hoe je het gaat vinden. Misschien ook wel leuk om je ervaring daar uiteindelijk te vergelijken met de werkwijze in Nederland.

Door Tweakers user Silent7, dinsdag 21 januari 2014 10:39

Gaaf!

En juist fijn als je daar iets doet wat niet totaal anders is, dan kan je er hier of elders ook wat mee.

Door Tweakers user hostler, donderdag 23 januari 2014 20:08

Leuk! Ik ga zelf 3 maanden naar Ankara in Turkije.

Reageren is niet meer mogelijk